• Rosy Sky

香港電台第二台「改潮玩代」- Employee Engagement(員工敬業度)與 Team Building 團結建立 是否同一件事?



https://www.rthk.hk/radio/radio2/programme/trendsetter/episode/680359

摘錄對話:

主持:

員工敬業度 (Employee Engagement) 和 Team Building 一樣的事情?


Irene:

我不認為Employee Engagement 和 Team Building 係同一件事情,但他們之間係有關連的。如果我要講的話,Employee Engagement 可以比喻為一把傘放喺 Team Building 上面,而係呢把傘底下其實有好多方式可以執行。而Team Building係其中一個可以做Employee Engagement的工具;咁究竟同一般的 Team Building 有咩分別呢?

其實平日公司都會好多Team Building,但通常做法都會係每一次Team Building都有個別目的,可能一季一次的Team Building或者Training跟公司今年想走的方向或者目標係無連貫性的。舉例說,今年公司管理層想行以人為本等等,而我們做的Training 、Team Building,是否全年一定要不斷利用(Leverage)上一個Team Building、活動,繼續去深化、鞏固呢?其實又唔一定嘅。所以每一次的Team Building之間係可以有關係,但係又可以唔一樣,就係咁解喇!


主持:

頭先Irene講活動要有連貫性,的確係要嘅。因為有唔少公司間唔中就會辦一些員工課程,或者活動,而主題係學什麼、做什麼,兩者之間未必有關係。但係你講的概念似乎就係大家好似砌積木咁一舊一舊堆砌上去,想令到成班員工同公司一齊以同一步伐共同去發展,係咪呀?


Irene:

無錯,就係這個想法!點解會有這個想法呢?其實就係我們怎樣帶動到員工同公司上下一心,或者好多時員工敬業度去到老闆或者Management時,他們的終極目標 (Ultimate Goal) 就係想所有同事都可以將公司的事情當成自己的事咁著緊,但係最終怎樣去帶出這個效果呢

就係每日工作的過程中,員工理解到公司的文化,他們亦都願意去相信和支持。但係公司文化、員工對公司的理解或者信任唔會一朝一夕發生,所以就需要利用活動接活動不停做出一個連貫性,再作出強化 (Reinforcement),這個部份Steve可以再補充一下。


Steve:

剛剛Irene提及的文化,其實好多時管理層每年都會有個方向想大家一齊行,個方向可能每年都會唔同,但有時候轉變得如此快,好多同事未必真係可以捉得到。因為比喻說公司規模牽涉到幾萬名員工,如果傳遞資訊的方式係透過人傳人層遞落去,員工接收資訊的精準度都可以有好大偏差。

如果公司本身的文化就係同事與同事之間建立關係,而員工怎樣去接收資訊,其實都係一種文化。而我們做的活動,包括提及過的Team Building等等,係一連串和集中地去做。我會形容為好多公司以前做好多活動都係左一拳右一拳從唔同方向打落去,而我們集中用同一個角度,不停打落同一個位置,然後產生慣性及記憶點,從而建立文化!

Rosy Sky.FIRST Employee Engagement Agency in Hong Kong
Contact Us
Quick Links

Room A5, 10/F, Tower A,

TML Tower, 3 Hoi Shing Road,

Tsuen Wan, Hong Kong

Connect
  • Instagram

Copyright 2020 © Rosy Sky Banquets & Consultations Co. Ltd.